Tarjousmättöä

Edullisesti syöminen ei tarkoita tylsästi syömistä. Olen täällä blogissa jo kertonut, kuinka edullisesti voi tehdä esimerkiksi herkullista sienimuhennosta tai -piirakkaa (jos vain vähänkään on kiinnostunut sienestämisestä). Tänään tein kuitenkin varsinaista mättöä, nimittäin wrappejä. Ja niitä varten olikin tullut tarjouksia bongattua ja hyödynnettyä oikein pitkän kaavan mukaan.

Itse tortillaletut ostin nimittäin jo joskus joulun tienoilla. Ne ovat säännöllisesti tarjouksessa sekä Lidlissä, K-supermarketissa että Citymarketissa. Itse asiassa jopa niin säännöllisesti, että toisinaan käsillä olevasta 1,15 euron tarjouksesta en niitä vielä raaski ostaa, vaan odotan aina sitä tarjousta, jossa ne tippuvat yhteen euroon. Letut säilyvät pitkään, joten niitä voi hyvin ostaa paketin tai parikin varastoon odottamaan sitä, että sopivat täytteetkin tulevat tarjoukseen.

Tarkoitukseni oli oikeasti tehdä tortilloja jo talvella aika piankin lettujen ostamisen jälkeen, mutta sitten se jostain syystä vain aina jäi. Pari viikkoa sitten Lidlissä oli hummus tarjouksessa (0,99 €), ja wrapit juolahtivat taas mieleeni. Vieläkään en kuitenkaan saanut aikaiseksi  ei tehnyt tarpeeksi kovasti mieli, ja lisäksi minulla oli pakastimentyhjennystalkoot menossa. Ostin kuitenkin hummuksen, koska siinä riitti päiväystä toukokuun alkupuolelle saakka, ja tiesin kyllä ehtiväni käyttää sen siihen mennessä.

Vapaat viikonloput ovat olleet ylioppilaskirjoitusten korjaamisen vuoksi nyt kevään mittaan kortilla, ja kun sellainen vihdoin koitti jo toista viikonloppua putkeen, päätin, että nyt vihdoin on niiden wrappien aika. Eiväthän ne nyt yhtään sen isotöisempiä ole kuin "tavallisetkaan" ruoat, mutta jotenkin miellän ne muuksi kuin arkiruoaksi. Sopivasti tarjoukseen tuli loppuviikoksi myös kesäkurpitsa (Lidl) ja kevätsipuli (K-market), ja kun jääkaapissa oli edellisen viikon tarjousten jäljiltä vielä kirsikkatomaatteja ja pakastimessa pari kuukautta sitten päiväystarjouksesta (–30 %) ostettua jauhelihaa (en koskaan maksa jauhelihasta täyttä hintaa), arvelin, että näistä nyt saa jo varsinaiset herkkutortillat aikaiseksi. Ja niin saikin!



Jauheliha–tomaatti–hummuswrapit
(ainakin neljälle, jopa kahdeksalle)

1 pkt pehmeitä tortillalettuja

1 rs valmista hummusta

400 g jauhelihaa (tai vaihtoehtoisesti paketillinen esim. Muru-kaurajauhista)
1 rs miniluumutomaatteja
1 pieni kesäkurpitsa
4 kevätsipulia varsineen
1 prk tomaattimurskaa
oliiviöljyä
jauhelihamaustetta
mustapippuria
basilikaa
timjamia
kasvisfondia
ruohosipulia

Pilko kasvikset valmiiksi. Ruskista ensin jauheliha pannulla oliiviöljyssä, mausta jauhelihamausteella. Siirrä hetkeksi sivuun ja paista kasvikset pehmeiksi niin ikään oliiviöljyssä, lisää sekaan hieman mustapippuria myllystä. Lisää ruskistettu jauheliha takaisin pannulle ja kaada sekaan tomaattimurska. Mausta basilikalla, timjamilla, ruohosipulilla ja kasvisfondilla. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
Levitä tortillaletun toiselle puoliskolle hummusta ja lisää jauheliha–tomaattikastike sen päälle. Taita lettu kaksin kerroin ja nauti.


Oli kyllä niin hyvää, että melkein itketti! Tuota Lidlin hummusta olen nähnyt vegaaniryhmissä usein kehuttavan, mutta en ollut vielä aiemmin sitä itse maistanut. Nyt voin yhtyä kehuihin: aivan erinomaista! Ei se pahanhintaista ole normaalistikaan, mutta pihistelijä hyödyntää kuitenkin tietysti aina tarjoukset.

Kenties tällainen useamman kuukauden ruoka-aineiden keräys yhtä ateriaa varten menee jo hieman överiksi, mutta toisaalta ei siitä nyt juurikaan vaivaa ole ollut. (Unohdin muuten aiemmin mainita, että tomaattimurskakin on ostettu talvella tarjouksesta. Kerrankin raaskin ostaa ja maistaa kaikkien kehumaa Muttia, kun sitä sai kolme purkkia kahdella eurolla.) Hintaa yhdelle annokselle tuli lopulta alle 2 euroa. Annoskoko on kuitenkin laskettu nyt nimenomaan "mättökokona": kaksi tortillaa per syöjä. Yksikin tortilla oli kuitenkin jo niin täyttävä, että arkilounaaksi riittänee yksi wrappi, jolloin yhden annoksen hinta jää alle euron.

Ruoanlaittosäästämiseen jää koukkuun! Aloitettuani pihistelyn olen sitä paitsi kehittynyt kokkina hurjasti, kun erilaiset tarjoukset innostavat tekemään ihan uudenlaisia ruokia. Kokeile sinäkin! Tutki viikottaiset tarjoukset huolellisesti ja suunnittele ruokalistasi sen mukaan. Pitkään säilyviä tuotteita kannattaa ostaa myös varastoon, mutta muista, että se erityisesti vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua, jotteivät ruoat vahingossa jää käyttämättä. Yhdenkin vanhentuneen ruoka-aineen roskiin heittäminen vesittää säästämisharrastusta ja on myös ympäristölle haitaksi.

Kommentit