Kukkakaalin lehdet ovat ruokaa, eivät jätettä

Tein opiskeluaikoina keikkatyötä ruokakaupoissa ja harva se ilta siivosin kukkakaalilaatikosta irti revittyjä lehtiä biojätteeseen. Se turhautti ihan jokaisella kerralla.

Varmasti juuri tuosta syystä eilen ostamani kukkakaali oli pakattu muoviin, mikä sinänsä on täysin turhaa. Ymmärrän kuitenkin, että kauppiaita ei huvita heittää omaisuuttaan jatkuvasti roskiin.

Kukkakaalin lehdet eivät ole roskia, vaan ruokaa. Myös ilmastonäkökulmasta niiden hyödyntämättä jättäminen on siis silkkaa haaskuuta. En kuitenkaan hetkeäkään usko, että tässä olisi syynä pelkästään ihmisten piittaamattomuus. Ennen minäkin nimittäin heitin ne biojätteeseen. Vasta törmättyäni ongelmaan kaupoissa hoksasin googlata, voisiko niitä jotenkin hyödyntää. Se, että heitin silloin tällöin muutaman lehden biojätteeseen kotona, ei tuntunut vielä kovinkaan pahalta, mutta kaupoissa tajusin, miten paljon biojätettä syntyy, kun me kaikki teemme niin.


Sen jälkeen olen tähän asti aina käyttänyt kukkakaalin lehdet salaateissa. Keitän niitä pari minuuttia, jäähdytän ja laitan sitten milloin minkäkinlaisen salaatin sekaan. Koska rakastan kukkakaalin makua, tämä on aina toimiva ratkaisu.

Tällä kertaa laiskotti, enka jaksanut alkaa tehdä salaattia, joten päätin kokeilla, sopisivatko ne myös uuniruokaan. Tein ruokaa tällä Yhteishyvän luotto-ohjeellani nyt siis niin, että korvasin parsakaalin kukkakaalilla, joka oli tarjouksessa. Käytin yhden ison, kokonaisen kukkakaalin ja sain neljän annoksen sijasta kuusi annosta ruokaa. Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia. Niinhän sen kuuluu mennäkin. Yhtään enempää lihaa eivät myöskään annokset kaivanneet. (Ja kun kinkkukin oli tarjouksessa, jäi yhdelle annokselle hintaa alle 1,50 euroa.)

Revin lehdet ensin irti ja paloittelin kukkakaalin, myös kannan sitä kaikista puisevinta osaa lukuun ottamatta. Laitoin palat kiehumaan. Sitten riivin vielä lehdistä paksuimmat osat erilleen ja heitin myös ne parin minuutin päästä kattilaan. Paria minuuttia myöhemmin laitoin sinne vielä loputkin lehdet, annoin kiehua ihan hetken ja kaadoin vedet pois. Sitten kumosin koko kattilan vuokaan kinkkupalojen sekaan.



Hyvää oli! En huomannut mitään eroa siihen, jos lehtiä ei olisi ollut  paitsi, että ruokaa tuli nyt samalla rahalla enemmän.


Vajaa vuosi sitten kirjoitin myös siitä, miten parsakaalikin kannattaa hyödyntää aina kokonaan. Vähennetään yhdessä hävikkiä!

Kommentit

  1. Voi nyt löytyi sielunsisar, joka on minun kanssani niin samaa mieltä.
    Välillä pakastan lehdeet ja varret ja teen niistä kasvissosekeittoa, jos en keksi aina kaikelle muuta käyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla! Tuokin on todella hyvä vinkki, laitan korvan taakse. Minun pitäisi ylipäätään tehdä kasvissosekeittoa useammin. :)

      Poista
  2. Eipä ole kauaakaan, kun minäkin heitin kukkakaalin lehdet roskiin, mutta onneksi on tiedotus nyt lisääntynyt. Kiitos sinunlaisillesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan hurjaa, miten ei ole kauaakaan siitä, kun surutta vain heitti tottumuksesta kaiken "turhan" roskiin. Nykyään taas miettii aina, voiko tätä vielä käyttää. Kiitos käynnistäsi ja kommentistasi! :)

      Poista
  3. Aivan loistava vinkki ja hyvältä kuulostaa tuo linkittämäsi ruokaohje. Täytyykin kokeilla heti ensi viikonloppuna. Myös purjosipulin voi käyttää ihan kokonaan, turhaan siitäkin on joskus jäänyt vihreitä osia käyttämättä. Sehän on itse asiassa purjosipulin parasta osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on aivan totta! Purjo kuuluu myös niihin vihanneksiin, joista aiemmin tietämättömänä tuli heittäneeksi "turhat osat" pois. Tärkeä vinkki siis!

      Kokeile ihmeessä ohjetta! Olen sitä jo monelle tuttavalleni suositellut, ja kaikki ovat tykänneet.

      Poista
  4. Hei, kiitos loistavasta vinkistä! Tämä menee käytäntöön heti seuraavan kukkakaalin kanssa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti