Tuoreita yrttejä ikkunalaudalta

Alkaa taas vihdoin olla se aika vuodesta, kun minunkin pimeälle ikkunalaudalleni tulee tarpeeksi valoa, jotta siinä voi kasvattaa yrttejä. Tiedän monien pitävän pientä sisäyrttipuutarhaa ympäri vuoden, mutta minun asunnossani vastapäätä oleva korkea talo tekee asunnon talvella niin pimeäksi, ettei yksikään basilika tai timjami ole vielä kestänyt syyskuun puoltaväliä pidemmälle.

Ostin edellisessä postauksessa esittelemiäni wrappeja varten ruohosipulia. (Tai oikeastaan kyllä ostin sen ensisijaisesti juuri istuttamista varten. Talvella olisin käyttänyt kuivattua tai sitten suunnitellut seuraavan viikon ruoat niin, että saisin niihin ruukullisen ruohosipulia upotettua.) En ole aiemmin vielä ruohosipulia kokeillut ruukussa kasvattaa, mutta nyt ajattelin yrittää, sillä pidän sen mausta, mutta aina, kun ruukun ostaa, tuntuu sen käytön suunnittelu työläältä, siitä kun riittää niin moneen ruokaan.


Saa nähdä, miten tämä tästä lähtee. Pitänee ainakin latvoa vielä hieman ja käyttää nyt heti alkuun toiseenkin ruokaan. Ruohosipuli on kuitenkin usein listalla, kun luetellaan aloittelijalle sopivia ikkunalautayrttejä, joten usko onnistumiseen on kova.

Tähän mennessä olen pitänyt ikkunalaudalla vain basilikaa ja timjamia. Koska kesiini kuuluu jatkuva reissaaminen, olen todennut altakasteluruukun ehdottomaksi. Viime kesän helteissä sekään ei pelastanut basilikaa vajaan viikon reissuni aikana, mutta toissa kesänä yrtti oli lomamatkan aikana kasvanut niin paljon, että aivan ällistyin kotiin palatessani. Kotona ollessanikin yrtit ovat tuntuneet viihtyvän juuri näissä ruukuissa parhaiten, kun saavat tasaisesti vettä. Ne ovat juuri tästä syystä myös ei-niin-kokeneelle ikkunalautaviljelijälle helppoja, kun ei tarvitse pelätä liikakastelua. Ruukkuja saa usein edullisesti kirpputoreilta. Yhtäkään omistani en ole ostanut uutena, ja viimeksi eilen taisin nähdä juuri altakasteluruukkuja myynnissä eurolla kappale Facebookin paikalliskirppiksellä.

Viime kesänä Kallio kierrättää -ryhmästä kolmella eurolla ostettu nukkatyräkki saa siirtyä
pian olohuoneeseen ja tehdä tilaa basilikalle.

Yrtit tarvitsevat siis paljon ja säännöllisesti vettä. Käsittääkseni markkinoilla on myös jonkinlaisia yrttimultia, mutta vähäisen säilytystilan vuoksi olen itse aina käyttänyt ihan tavallista kukkamultaa, ja hyvin nuo ovat pärjänneet. Jos huonekasveja on paljon, kannattaa multa ostaa tarjouksesta, joita maalis–huhtikuussa on yleensä useammallakin ketjulla. Tarjoukset ovat usein kuitenkin paljousalennuksia eli pitävät sisällään kaksi tai kolme säkkiä, joten jos tilan- tai menekinpuute vaivaa, suosittelen ostamaan esimerkiksi Rainbow:n säkin, sillä se taitaa olla ainakin yksi edullisimmista, ellei jopa edullisin. (Ja ihan yhtä hyvää multaa se on kuin muutkin.)

Kuten jo edellä toin ilmi, suosittelen ehdottomasti yrttien kasvatukseen altakasteluruukkuja, mutta jos kuitenkin päädyt tavalliseen, on ruukun pohjalle laitettava soraa, jotteivät juuret pääse mätänemään. (Koska yrtit vaativat niin tuhottomasti vettä, on raja sopivan kastelun ja liikakastelun välillä usein vaikeaa löytää.)

Istutus on yksinkertaista: Irrota kaupasta ostetusta ruukkuyrtistä muoviruukku varovasti. Siihen kannattaa leikata lovia sinne tänne reunaan, jotta sen saa helpommin irti. (Jostain olen lukenut, että juurien varjelemiseksi ruukun voi myös jättää paikoilleen, mutta minulla ei vielä yksikään yrtti ole kärsinyt siitä, että irrottaessa väistämättä jonkin verran juuria katkeaa.) Istuta yrtti multaan ja kastele huolellisesti. Altakasteluruukussakin ensimmäisellä kerralla yrttiä kastellaan "tavallisen ruukun tapaan", ja myöhemmin pidetään huolta, että alasäiliössä on koko ajan vettä yrtin hyödynnettävänä.

Jos yrtti jostain syystä heti siirron jälkeen nuupahtaa, eikä parin päivän jälkeenkään osoita elpymisen merkkejä, kannattaa sen osalta luovuttaa ja yrittää toisella yksilöllä myöhemmin uudelleen. Älä siis anna yrtin kuolla ruukkuun, vaan ota se talteen käyttöä varten. Basilika kannattaa kuivata ja timjami ja ruohosipuli taas pakastaa valmiiksi silputtuna annospusseissa. Googlaamalla löydät aina kullekin yrtille sopivan säilömistavan.

Ruohosipulin vieressä on purkeissa kuivattuna vielä viime kesän aarteita: mustatorvisieniä ja suppiksia.

Oma pieni yrttipuutarhakeittiössä on ihana lisä ruoanlaitossa! En muuten raaskisi käyttää tuoreita yrttejä juurikaan, sillä "kertakäyttöisinä" ne tulevat kuivattuja merkittävästi kalliimmiksi. Lisäksi niitä on kiva käyttää ruoissa spontaanisti pieninäkin määrinä uusia makuja tuomassa. Jääkaapissa ne eivät kuitenkaan säily kauaa, mutta ikkunalaudalta voi nyppäistä muutaman basilikanlehden vaikkapa vain koristeeksikin ruoan päälle.

Jos sinun kotonasi valo riittää paremmin kuin minulla, kannattaa tutustua myös esimerkiksi kirsikkatomaattien ruukkukasvatukseen. Tähän aikaan taimet alkavat olla koulintakunnossa, ja niitä onkin jo näkynyt myynnissä Facebookin kirppareilla. Taimia saa parilla eurolla kappale, ja jos niistä innostuu, voi niitä ensi vuonna kasvattaa itse siemenestä asti, kun vain aloittaa ajoissa.

Kommentit