Tulojen ja menojen ylös kirjaaminen kannattaa

Olen pari vuotta kirjannut kaikki tuloni ja menoni Exceliin. Se on kummasti ryhdittänyt rahankäyttöäni: kun taulukkoon esimerkiksi laittaa oman sarakkeen herkuille, joutuu joka kuukausi katselemaan niihin käytettyä summaa, ja kummasti se alkaa siinä pienetäkin.

Olen muokannut oman Excelini Marttojen lomakkeesta (löytyy linkin takaa sivun oikeasta reunasta, kun selaa hieman alaspäin). Jos ei varsinaisesti rakasta Excelin kanssa pelaamista, on tuo hyvä ja toimiva pohja muokattavaksi, eikä taulukkoa tarvitse tehdä alusta alkaen itse. Muokkaa sarakkeisiin sinun elämäntapaasi sopivia juttuja. Omassa taulukossani olen esimerkiksi muuttanut tulosarakkeen nimeltä "Eläkkeet" kohdaksi "Kirpparilta" ja menoista korvannut "Päivähoidon" juuri niillä "Herkuilla".

Taulukko toimii hyvin myös ilmaisen Libre Officen taulukko-ohjelmalla, jos ei maksullista Microsoft Officea ole koneelleen hankkinut.

Muutaman kuukauden tulojen ja menojen kirjaamisen jälkeen osaa jo suunnitella kuukausibudjettiaankin ihan uudella tavalla, kun tietää, millaiset summat missäkin menoissa ovat realistisia. Jos et ole vielä kokeillut, kokeile!

Loppuun vielä taas yksi vinkki ilmaiseen harrastamiseen: luonto. Se on juuri nyt kauneimmillaan: koko kesä on vielä edessä, ja vihreys on vihreämpää kuin voisi uskoakaan. Nautitaan siitä! Vaikka on pari viime viikkoa ollut hurjaa haipakkaa töissä, olen onneksi ehtinyt käydä pariin otteeseen ihan vain fiilistelemässä luontoa ja kesää. Nummelan Kokkokallio oli minulle täysin uusi fiilistelypaikka. Upeat maisemat, katsokaa nyt!



Näitä upeita paikkoja löytyy Suomesta vaikka kuinka paljon. Mikä on sinun suosikkimaisemasi?

Kommentit