Nokkosta!

Kenties syy on vain algoritmeissa, mutta näyttäisi siltä, että minä en ole ainoa, joka on hurahtanut nokkoseen tänä vuonna. Olen kerännyt sitä jo useampaan otteeseen – osan ryöpännyt ja laittanut pakkaseen talven varalle ja osan taas kuivannut ja laittanut purkkiin. Vielä ajattelin tälle kesää ainakin parit nokkoskeikat heittää, jotta sitä riittää käytettäväksi mahdollisimman pitkään.

Perussääntöhän on, että nokkosta voi käyttää kaikessa, missä voi käyttää myös pinaattia. (Pinaatti siis tällöin tietenkin korvataan nokkosella.) Rautaa nokkosessa väitetään olevan jopa pinaattia enemmän, ja muutenkin sen kehutaan olevan varsinaista superruokaa. Nuoret nokkoset voi kerätä käyttöön kokonaan, vanhemmista kerätään vain latva. Jos olet niin onnekas, että sinulla on oma piha, josta voit nokkosta kerätä, kannattaa niitä leikata ajoittain, jolloin nokkosta voi kerätä syötäväksi pitkin kesää.


Nokkosta poimiessasi ja käsitellessäsi tarvitset tietenkin käsineet. Kannattaa valita sellaiset, joiden kastumista ei tarvitse varoa, jotta nokkosten huuhtelukin käy leikiten. Kaikki luonnosta kerätyt villivihannekset ja -yrtit on aina pestävä. Mökillä huussin takaa ei nokkosia kuitenkaan saa kerätä, sillä ne ovat imeneet itseensä pöpöjä, jotka eivät pesemällä lähde.




Tuoreena käytettävät tai pakastettavat nokkoset ryöpätään eli kiehautetaan nopeasti suolalla maustetussa vedessä ja kaadetaan sitten siivilään valumaan. Kiehautuksen jälkeen nokkoset eivät enää polta, joten niitä voi sen jälkeen käsitellä jo ilman hanskoja. Ennen pakastusta nokkoset kannattaa jo valmiiksi paloitella, jotta ne ovat myöhemmin sellaisenaan käytettävissä esimerkiksi erilaisiin muhennoksiin.



Toinen tapa säilöä nokkoset on kuivaaminen. Minä käytän kuivuria, mutta hyvin ne kuivuvat kuulemma vaikka varsistaan ripustettuna tai pyyhkeen päälläkin. Kuivatun nokkosen voi laittaa purkkeihin karkeampana ja murentaa sitä ruokiin aina tarpeen mukaan, tai sitten sen voi jauhaa morttelissa jauheeksi, jos vain hermot kestävät. Itse jaksoin morttelilla jauhamista yhden pienehkön purkin verran. Jos nokkosista haluaa jauhetta, kannattaa ne kiehauttaa ennen kuivaamista, sillä silloin ne murenevat paremmin. Voi kuitenkin olla, että kiehauttamisen jälkeen nokkosia ei enää ilman kuivuria saa kuiviksi.

Yksi tapa käyttää nokkosta on myös nokkossuola. Olen kuullut, että jotkut tekevät sen tehosekoittimessa tuoreesta nokkosesta ja karkeasta merisuolasta, mutta koska minulla ei tehosekoitinta ole, tein oman versioni sekoittamalla keskenään kuivattua nokkosjauhetta ja mineraalisuolaa. Laitoin nokkosta ja suolaa suunnilleen suhteessa 60–40. Nyt ei tarvitse ostaa kallista yrttisuolaa!

Kuvakulma hämää: nokkosta on todellisuudessa suolaa enemmän. Ainekset sekottuvat helposti ravistamalla.



Vein nokkossuolaa tupaantuliaislahjaksi ystäväpariskunnalleni. Kaverini teki samaan settiin nokkosteeleipää tällä ohjeella. En ole itse vielä ehtinyt kokeilla, mutta kuulemma leipä on todella hyvää!

Ja mikä parasta, ilmaista ruokaa kerätessään pääsee nauttimaan myös kauniista luonnostamme – vai mitäpä sanotte esimerkiksi tästä paikasta, joka on nimeltään mikäpä muukaan kuin Paratiisi.


Kommentit