Punajuuririsotto on hyvää ja edullista

Tein vuosi sitten uudenvuodenlupauksen, että alan opetella enemmän juuresten käyttöä. Ne ovat paitsi edullisia, myös ilmastoystävällisiä, ja siksi niitä kannattaisikin käyttää ruoanlaitossa mahdollisimman paljon. Lupaus jäi vähän puolitiehen, kuten uudenvuodenlupauksilla usein valitettavasti on tapana. Tein alkuvuodesta jonkinlaista bataatti-sienivuokaa, joka oli hirvittävä pettymys, koska olin unohtanut, etten juuri välitä bataatista sen makeuden vuoksi. Kesällä söin siskoni luona uskomattoman hyvää punajuuririsottoa, ja olen siitä lähtien suunnitellut tekeväni sellaista myös itse. Ennen joulua ostin vihdoin punajuuria, kun ne maksoivat Lidlissä vain 0,69 e / kg, mutta risotonteko jäi vielä sittenkin. Onneksi juurekset myös säilyvät hyvin, joten tein risoton vihdoin eilen illalla joululomareissulta palattuani.

Kilon pussista punajuuria sain risottoon käytettyä puolet. Saa nähdä, mitä toisesta puolikkaasta teen. (Vai teenkö tätä lisää, oli niin hyvää!)


Punajuuririsotto (6 annosta)

500 g punajuuria
1 sipuli
4 dl risottoriisiä
1 l kasvislientä
1 dl omenamehua
oliiviöljyä
timjamia
mustapippuria
(nokkossuolaa)
1 pkt vuohenjuustoa

Raasta punajuuret ja pilko sipuli. Kiehauta samalla kasvisliemi. (Valmista se kasvisliemikuutiopakkauksen ohjeiden mukaan.) Kuullota sipuli ja risottoriisi reilussa määrässä oliiviöljyä. Lisää raastettu punajuuri ja puolet kasvisliemestä. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, mausta timjamilla sekä ripauksella mustapippuria. (Lisäsin myös hieman nokkossuolaa, sillä käyttämäni kasvisliemikuutiot ovat melko vähäsuolaisia.) Lisää nestettä vähitellen, kunnes kaikki kasvisliemi ja omenamehu ovat imeytyneet ja riisi ja punajuuri kypsiä.

Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi ja asettele annosten päälle.



Pysähdyin eilen kotimatkalla Kuopion Citymarketissa ja siellä sattui juuri sopivasti olemaan vuohenjuustoa tarjouksessa (1,59 e). Päiväys juustossa oli jo eilen, mutta se ei hetkessä pilalle mene. Vuohenjuusto ja punajuuri ovat vastustamaton yhdistelmä!


Omenamehua minulla sattui sattumalta olemaan jääkaapissa, mutta maistelin risottoa jo ennen sen lisäämistä, enkä usko sen olevan edes välttämätöntä. Lisää makua risottoon saa halutessaan vaikkapa parmesaanilla, mutta minä en ainakaan jäänyt sitä kaipaamaan!

Kommentit