Paikkaan housut kolmesti

Hankin lähes kaikki vaatteistani kirpputoreilta ja käytän ne mahdollisimman loppuun. (Toki jos jokin vaate ei tunnukaan omalta, myyn sen eteenpäin.) Olen mekkojen suurkuluttaja, ja mustiin trikoomekkoihini tulleet pikkureiät saa yleensä paikattua huomaamattomasti muutamalla käsinpistolla. Joidenkin neuletakkieni ratkenneita kainalosaumoja olen korjannut varmaankin jo yli kymmenen kertaa.

Käytän housuja harvakseltaan, mutta siitä huolimatta toisinaan niitäkin joutuu korjauspinoon. Kun kangas on liiaksi hiutunut, ei housuja enää voi pelastaa, mutta olen pyrkinyt noudattamaan housujen kohdalla kolmen korjauksen sääntöä: kolme ensimmäistä korjauskertaa jatkavat housujen käyttöikää vielä merkittävästi, mutta neljännen jälkeen usein tuntuu, että housut alkavat ratkeilla uudelleen ja uudelleen sieltä ja täältä, joten siinä vaiheessa on aika ottaa niistä kierrätettävät ja uudelleen käytettävät osat erilleen ja heittää hyödynnettäväksi kelpaamattomat osat pois.

Housujen paikkaamista varten tarvitsee tilkun lakanakangasta sekä lankaa, jonkä sävy on mahdollisimman lähellä housujen väriä. Kun lanka on oikeansävyistä, saa esimerkiksi farkut paikattua lähes huomaamattomasti.


Monesti näkee housuja paikattavan siksakilla, mutta yhtä kestävän ja paljon huomaamattomamman paikkauksen saa aikaiseksi lyhyellä suoralla tikillä. On vain tikattava tarpeeksi tiheästi – mieluummin hieman päällekkäin kuin niin, että väliin jäisi tikkaamatonta kangasta. Tärkeää on myös tikata repeämän jokaiselta puolelta noin sentinpuolentoista verran myös ehjää kangasta, etteivät housut repeä heti paikkauksen vierestä uudelleen.

Aseta repeämän nurjalle puolelle selvästi repeämää suurempi puuvillatilkku. Jos haluat, voit kiinnittää sen reunoilta nuppineuloilla, mutta kovin paljon kärsivällisyyttä ei vaadi myöskään tilkun asettelu paikoilleen, kun farkut ovat jo paininjalan alla. Kun olet saanut paikan aseteltua niin, että se yltää joka puolelta repeämän yli, laske paininjalka ja ala ommella lyhyttä (tikin pituus alle 2), suoraa ommelta päällipuolelta reiän päältä edestakaisin. Farkkujen kangas on nimeltään toimikaskudosta, mikä tarkoittaa, että siinä on selvästi erottuva vino kuvio, joten huolehdi, että ompelet kuvion kanssa samansuuntaisesti (ks. kuvat).




Nurjalle puolelle tuleva tilkku kannattaa hermojen säästämiseksi leikata tarpeeksi isoksi. Kun koko reikä on paikattu, paikka leikataan pienemmäksi. Reunat voi jättää sikseen. Tiheä tikki estää kangasta purkautumasta liikaa, ja kunhan parin ensimmäisen pesun jälkeen siistii paikan reunoista repsottavia lankoja saksilla, katoaa ylimääräinen kangas pian kokonaan.


Kaksisävyiset farkut ovat kaikista armollisimmat paikattavat. Käytin päällilankana näissä mahdollisimman samansävyistä sinistä ja alalankana valkoista lankaa, ja paikkauksesta tuli liki huomaamaton. Mikäli täysin samansävyistä lankaa ei löydy, kannattaa mieluummin valita astetta tummempi kuin vaaleampi lanka, sillä se uppoaa kankaaseen aina paremmin. Jos kaapista ei löydy oikeansävyistä lankaa, kannattaa se käydä ostamassa, sillä vääränsävyisellä langalla paikkauksesta ei tule siistiä. Lankarullan saa alle neljällä eurolla, ja koska lyhyen tikinpituuden ja päällekkäisompelun vuoksi paikkausta on lähes mahdotonta purkaa, aiheuttaa tässä asiassa säästämällä itselleen vain pahan mielen, kun paikkaus loistaa housuista kauas.

Sen sijaan kalliisiin farkkupaikkoihin on turhaa tuhlata rahaa, sillä niillä paikkaamalla korjauskohdasta tulee ikävän paksu. Silitettävä liimapinta ei pidä niin hyvin, etteikö repeämää silti tarvitsisi tikata yhtä tiiviisti kuin puuvillapaikallakin, ja silittämiseen tuhraantuu aikaa vähintään saman verran kuin lakanapaikan asetteluun reiän alle.



Korjaatteko te paljon vaatteita?

Kommentit

  1. Hyvänen aika, miten siististi onnistuit paikkaamaan farkut! Kiitos hyvistä vinkeistä. Olen aina paikannut farkkukankaalla ja paikkauksesta on todellakin tullut ällöttävän paksu. Tämä konsti otetaan käyttöön. EA hankkii myös lähes kaikki vaatteensa kirpparilta (ainakin kotikäyttöön). En edes jaksa kulkea vaatekaupoissa. Kirpparilla on paljon mielenkiintoisempaa. Ja saa taatusti yksilöllisiä vaatteita! Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle! :) Kirppareilta tekee tosiaan usein hurjan mielenkiintoisia löytöjä, ja siellä ne sitä paitsi tuntuvat paljon enemmän löydöiltä kuin uutena kaupasta ostetut vaatteet ja tavarat.

      Poista
  2. Ompelijasieluni iloitsee aina, kun näen hyvät ohjeet ja tässä vielä tosi tärkeät vinkit, jotta homma onnistuu. Laitetaanpa Kiepauksen fb:n jakoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hurjasti! Olen entiseltä ammatiltani ompelija, ja työssä opittuja, tekemistä helpottavia vinkkejä on aina mukavaa jakaa eteenpäin! :)

      Poista
  3. Tässä ohjeessa oli kyllä huomioitu kaikki seikat, näillä ohjeilla jokainen onnistuu. Erityisesti hyvä vinkki oli valita astetta tummempi lanka, jos ei ole juuri samaa sävyä. Mutta mieluummin farkkujen kanssa kauppaan valitsemaan oikeaa sävyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Aina kaupastakaan ei saa ihan täsmälleen samaa sävyä, vaikka kuinka kauan eri lankoja mallailisi kangasta vasten. Myös silloin on aina parempi valita mieluummin piirun kangasta tummempi kuin vaaleampi lanka.

      Poista

Lähetä kommentti