Vastuullista kuluttamista

Olen viime aikoina mietiskellyt kuluttamista paljonkin. Koronatilanteen ja kotiin linnoittautumisen alkaessa yksi ensimmäisiä ajatuksiani oli, että no, nyt ainakin rahaa säästyy normaalia enemmän.

Sittemmin olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että nyt jos koskaan sitä rahaa on käytettävä. Kuulun siihen onnekkaaseen kansan osaan, jolla työt säilyvät vallitsevasta tilanteesta huolimatta, vaikka pätkätyöläisopettajana toki minäkin olen kesän taas työttömänä. Tässä hetkessä minulla kuitenkin on vielä rahaa, jota käyttää, ja säästöjen ansiosta kesäkin tulee näillä näkymin menemään ihan mukavasti. Siksi ajattelenkin, että kansalaisvelvollisuuteni on nyt tukea tiukkaan paikkaan joutuneita yrityksiä, sillä Suomessa on nyt liikaa ihmisiä, joilla ei yhtäkkisistä tai pitkäaikaisista taloudellisista syistä ole siihen mahdollisuutta. Minulla on.


Turhaan tuhlaamiseen ja humputteluun ei ole mahdollisuutta minullakaan, mutta haluan uskoa, että pienetkin asiat auttavat  ja auttavathan ne, kunhan vain tarpeeksi moni uskoo samoin. Siksi aion nyt ainakin kerran viikossa tilata ruokani joltakin lähiravintolalta. Lisäksi tutkailen myös esimerkiksi nettikirppareiden ja -divareiden valikoimaa. En ollut aiemmin edes tiennyt, että monet Suomen divarit ovat koonneet kirjansa myyntiin yhteisiin verkkokauppoihin, kuten Finlandia KirjaanAntikvaariin ja Antikkaan. Ostin lahjakortin itselleni kosmetologiystäväni hoitolaan. Käytän sen sitten, kun tilanne on ohi ja pääsen taas matkustamaan hänen luokseen.

Yksikään ostoksistani ei yksin pelasta yhdenkään yrityksen toimintaa, mutta kun ostoksia tekee tarpeeksi moni muukin, pääsevät yritykset sinnittelemään vaikean ajan yli. Tulevat vuodet pelottavat. Tällä kriisillä tulee olemaan pitkäaikaisia seurauksia, jotka varmasti näkyvät myös lisääntyvinä mielenterveysongelmina. Jos voin toimillani estää yhdenkään mielen vakavan sairastumisen, haluan tehdä sen.


Tärkeintä on, että kukaan ei aja itseään perikatoon pyrkiessään tukemaan ahdingossa olevia yrityksiä. Tärkeää on kuitenkin myös se, että jokainen, jolla siihen suinkin on mahdollisuus, kantaa kortensa kekoon muiden auttamiseksi. Ei osteta turhaa, vaan ostetaan sitä, mille meillä on tarve. Jos ei kaipaa tavaraa, voi ostaa palveluita ja suosia ruokakaupassa erityisesti lähialueen tuotteita. Jos ei uskaltaudu tai sairastumisen vuoksi pääse kampaajalle, voi ostaa lahjakortin ja käyttää sen myöhemmin. Museokortti-tarjous on voimassa vielä huomisen ajan.  Kulutetaan vastuullisesti ja oma tilanne mielessä pitäen ja huomioiden. Ollaan toistemme tukena!

Kommentit

  1. Hyvin kirjoitettu. Kiitos Museokortti-vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Kyllä kirjoitat taas niin asiaa! Ulkomaanmatkailu pitäisi jättää nyt mahdollisimman vähiin ja kiertää ensin tätä omaa maata. Suomessakin on paljon näkemisen arvoisia paikkoja. Ja Suomen luonnossa patikoiminen on moninkertaisesti parempi keino tuulettaa pääkoppaa kuin ruuhkaisissa turistikohteissa kulkeminen ja shoppailu. Tulee huomioitua myös ilmastokysymykset, kun ei lennetä niin paljoa Tosin siinäkin taas tulee eteen se työllistäminen...
    Voisi ajatella, että maailma palautuu kuitenkin entiselleen, kun tämä on ohi. Vai onko tämä koskaan ohi? Tuliko koronavirus jäädäkseen? Jatkuuko sama törsäys ja saastuttaminen kuin ennenkin? Kyllä se joka tapauksessa jotain pysyviä jälkiä jättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kotimaan matkailu saisi tosiaan kasvattaa suosiotaan! Olen itse asunut eri puolilla Suomea, minkä vuoksi lomilla tulee paljon kotimaassa matkattuakin ystäviä tapaamassa, mutta silti minulla on vielä monia paikkoja käymättä.

      Saa nähdä, kuinka tässä käy. Tulevaisuutta ei osaa nyt kyllä tosiaan ennustaa lainkaan.

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus. Nyt kannattaa kuluttaa kotimaisia pienyrityksiä tukien ja luonnonsuojelu tiukasti mielessä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti