Helmet-lukuhaaste 2021

 Odotin tätä päivää melkein yhtä paljon kuin joulua: uusi Helmet-lukuhaaste julkaistiin. Tämä taitaa olla järjestyksessään jo viides. Ja kivalta vaikuttaa tälläkin kerralla!

Minulta puuttuu tämän vuoden haasteesta vielä muutama kohta, mutta täydentelen niitä samalla, kun suoritan jo seuraavaa. (Samasta syystä minulla on tämänkin vuoden haaste jäänyt vajaaksi. Kirjoja olen kyllä lukenut tarpeeksi, mutta osa on mennyt viime vuoden haasteeseen.) Helmetin haastetta saakin onneksi jokainen suorittaa omilla säännöillään.

Koronavuosi on kuulemma saanut ihmiset lukemaan entistä enemmän. Se on hyvä.

Minä olen lukenut koko joululoman. En ihan kirjaa päivässä, mutta ei se kauaksi ole jäänyt. Paria kirjaa voisin vinkata teillekin.

Ensinnäkin Rinna Saramäen 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman (Otava 2020) on aivan erinomaisen konkreettinen teos aiheesta, joka ahdistaa ainakin minua suunnattomasti, mutta johon tuntuu olevan harmillisen vaikeaa tarttua. Tietoa on saatavilla paljon, eikä siksi tiedä, mistä aloittaisi. Tästä kirjasta on helppoa aloittaa. 

Ilmastotekoja tekemällä voi usein säästää ympäristön lisäksi myös rahaa – kuten Saramäenkin teoksen käytännön esimerkeistä ja vinkeistä voi huomata. Kun usko välillä ilmastonmuutoksen hillitsemisen mahdollisuuksiin tuntuu loppuvan, aion minä ainakin jatkossa muistella teoksessa kerrottua tarinaa:

Mutta ennen kuin voimme olla varmoja, että meillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta tasapainottaa tilannetta, ei pidä heittää kirvestä kaivoon. Kaikkea ei nimittäin ole vielä koetettu, ei lähellekään. Kuulin jutun Apollo 11 -astronauteista, joilta haastattelussa kysyttiin, miten he viettäisivät viimeisen tuntinsa, jos raketin moottori hajoaisi ja heillä olisi vain tunti elinaikaa jäljellä. Kirjoittaisivatko he jäähyväiskirjeitä perheelle, rukoilisivatko he, lukisivatko vai mitä? Armstrong karautti kurkkuaan ja vastasi: "Uskon puhuvani meidän kaikkien puolesta, kun sanon, että käyttäisimme viimeisen tunnin tehdäksemme hitto kaikkemme saadaksemme sen moottorin jälleen toimimaan." Pidän tästä asenteesta. Käsiä ei missään vaiheessa nosteta pystyyn, eikä varsinkaan, jos aikaa on vielä jäljellä.

250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman on paitsi vakuuttava, myös vetävästi kirjoitettu. Tästä kirjasta kannattaa poimia ensimmäiset vinkit uuteen vuoteen. Se sopii esimerkiksi Helmet-lukuhaasteen kohtaan 8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa10. Kirjan nimessä on numero tai 28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä.

Romaanilukuvinkiksi annan tällä kertaa Linda Olssonin Kun mustarastas laulaa (Gummerus 2015). En hetkeen ole lukenut niin kaunista tekstiä. Kirja lumosi minut ensimmäiseltä sivulta alkaen, enkä meinannut malttaa lopettaa lukemista, koska halusin vain tietää, kuinka kaunis tarina tästä vielä muotoutuukaan.

Seuraava teoksen katkelma saa ainakin minut odottamaan malttamattomana kevättä ja tuota päivää, jota se kuvailee:

Kaksi päivää myöhemmin tuli ensimmäinen todella lämmin kevätpäivä. Se päivä, jonka aikana kaupunki kokee jokavuotisen, hämmästyttävän muodonmuutoksensa. Oli lauantai, ja kaikkialla oli väkeä. Ikkunoita pestiin, ovia avattiin. Polkupyörät otettiin esiin ja grillejä puhdistettiin. Parvekkeille ilmestyi laatikoittain pelargonioita ja petunioita. Leikkipuistot täyttyivät nauravista lapsista. Ja yhtäkkiä kaikki värit vaikuttivat kirkkaammilta, äänet elävämmiltä. Ja elämä palasi.

Kun mustarastas laulaa kertoo kolmesta eri syistä elämästä syrjään jääneestä, joiden tarinat kietoutuvat yhteen ja joiden elämään tulee yhtä aikaa kevät. Se sopii esimerkiksi Helmet-lukuhaasteen kohtiin 6. Kirja kertoo rakkaudesta, 21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan tai 29. Kirjan henkilön elämä muuttuu.

Kirjastot ovat toistaiseksi vielä auki. Pääkaupunkiseudullakin kirjoja saa lainattua, kunhan ne varaa ensin netissä. Toivottavasti lukuharrastus kasvattaa ensi vuonna suosiotaan entisestään!

Korona on mullistanut elämän niin kokonaan, että bloginpitokin on jäänyt. Ensi vuodelle minulla on sen verran kovat säästötavoitteet, että josko herättelisin tämänkin taas henkiin. Niistä tavoitteista lisää tuonnempana.

Mukavaa nähdä taas!

Kommentit