Veriappelsiinihilloa

Appelsiinit ovat tällä hetkellä (olleet jo jonkin aikaa) aivan hurjan hyviä ja halpoja. Olen syönyt niitä siksi paljon muutenkin, mutta mieleeni juolahti myös kokeilla tehdä niistä hilloa.

Kesäisin ja syksyisin keitän paljon hilloja paitsi marjoista myös tuttavilta saaduista omenista. Kaupan hedelmistä en ole kuitenkaan aiemmin niitä vielä keitellyt, vaikka tietenkin satokaudet kannattaisi hyödyntää myös niissä. Tykkään syödä aina lusikallisen hilloa maustamattoman jugurtin seassa marjojen ja myslin, joskus hedelmienkin kanssa. Itse tekemällä saa parempaa hilloa kuin kaupasta ja voi itse säädellä myös sokerin määrää.

Ostin tällä kertaa veriappelsiineja, koska niiden kilohinta oli halvempi, mutta yhtä lailla hilloa voi tietenkin tehdä myös tavallisista appelsiineista.

Googlailin ohjeita, ja niissä neuvottiin leikkaamaan terävällä veitsellä kalvot niin kuoren ja hedelmälihan välistä kuin hedelmälohkojenkin välistä. Totesin välittömästi, että minulla ei ole tarpeeksi terävää veistä eikä tarpeeksi hyviä hermoja, kun appelsiinien kuoriminen ylipäätään saa minut välillä raivon partaalle. Siispä tyydyin poistamaan vain kuoret ja toivomaan, että saan isoimmat "hitupalat" kerättyä hillosta keittämisen jälkeen. (Ilokseni voin kertoa, että toiveeni toteutui.)

Veriappelsiinihillo

reilu kilo veriappelsiineja (tai vaihtoehtoisesti tavallisia appelsiineja)
2,5 dl hillosokeria (tai maun mukaan esim. 3 dl)
vaniljatanko

Laita hedelmälohkot ja vaniljatanko kattilaan. Kuumenna ja lisää hillosokeri. Keittele usein hämmentäen, kunnes seos näyttää hillolta ja viimeiset kuorenjäänteet ovat irronneet. Kerää ne kattilasta pois kapustan kärjellä.


Helppoa kuin mikä. Vaniljatanko on hillon ainoa kalliimpi ainesosa, ja se tietenkin pestään, kuivataan ja käytetään uudestaan. Minä onnistuin rikkomaan jo kertaalleen käytetyn vaniljatangon säilytysputken ottaessani tankoa esille, joten päätin halkaista tangon ja kaivertaa myös sen sisuksen mukaan hilloon saadakseni siihen enemmän vaniljan makua. Halkaisun jälkeen sitä ei siis enää voi käyttää uudelleen, joten sen voi hyvin myös säilyttää ehjänä. Eikä se ehkä ole ylipäätään edes ihan pakollinen, jos haluaa pihistellä. En olisi välttämättä itsekään laittanut, ellei tankoa olisi ollut valmiina kaapissa.

Lasiset hillopurkit olisivat kauhean kauniita, mutta käytännön syistä säilön hillot muovirasioihin. Silloin voin nimittäin pakastaa ne, eikä niihin näin tarvitse laittaa niin paljon sokeria. Kilosta appelsiineja tuli pari puolen litran rasiallista hilloa.

Koska kauniita purkkikuvia ei nyt ole tarjolla, korvaan ne maisemakuvalla Nuuksiosta viime viikonlopulta, kun kävin ensimmäistä kertaa elämässäni lumikenkäilemässä. Se se vasta muuten oli hauskaa!


Vuokrasimme lumikengät (15 e / 3 h). Vaikka hinta oli mielestäni ihan edullinen, täytynee jossakin vaiheessa (alennusten aikaan) harkita omien lumikenkien hankkimista, jos tästä nyt ihan tosissaan innostuu. Edellytykset innostumiselle ovat erinomaiset!

Kommentit

 1. Voi kiitos, löysin aivan ihanan blogin: tälläinen on niin minun mieleen.
  Ihanaauutta viikkoa ja kauniita päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista, ja ihanaa ja aurinkoista viikkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Appelsiinihillo on hyvää! Kiitos reseptistä. Appelsiinitarjonta on nyt kaupoissa parhaimmillaan. Pakastusrasioihin säilöminen on hyvä idea. Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti