Taivaallisen hyvää yrttirisottoa edullisesti

Minulla jäi viime kesänä julkaisematta lähes valmiiksi kirjoittamani postaus, jossa kerroin, kuinka jouduin "nyhjäisemään tyhjästä", kun pankkikorttini lakkasi toimimasta reissussa ollessani ja kotiin tultuani jouduin odottamaan viikonlopun yli, jotta rahat siirtyisivät toiselle tilille, josta sain ne ulos. Reissun jäljiltä jääkaapissa ei tietenkään ollut juuri mitään. Onneksi "innovatiivinen ruoanlaitto" oli tuttua jo opiskeluajoiltani, jolloin rahat joskus loppuivat täysin kesken ja jouduin tekemään ruoat niistä aineksista, joita minulla oli jo valmiiksi kotona.

Tämä postaus sopinee hyvin myös tähän hetkeen, kun on tarpeen vältellä kaupassa käymistä ja pyrkiä siksi tekemään ruokaa kotona jo olevista aineksista. Kevät on jo niin pitkällä, että basilika pärjää jopa minun varjoisella ikkunalaudallani. Jos siis nyt joudut ostamaan kaupasta basilika- ja ruohosipuliruukun tätä ruokaa varten, laita ihmeessä jämät isompaan ruukkuun ja ikkunalle kasvamaan, niin saat yhdellä ostoksella yrtit vielä moneen ruokaan.

Mutta nyt siis siihen viime kesään ja yrttirisottoon. Alkukesästä ikkunalaudalle istuttamani basilika selvisi isohkon altakasteluruukun ansiosta jopa kesälomareissuistani erinomaisesti ja oli niiden aikana kasvanut aika huiman kokoiseksi. Hetken aikaa tuumailtuani ja kaappien sisältöä tutkittuani päätinkin hyödyntää kokatessani sitä. Risottoriisiä oli purkissa vielä hyvin jäljellä ja keväällä istuttamani ruohosipulikin sinnitteli, joskin näytti siltä, että se voisi olla parempi jo käyttää pois. Jääkaapissa oli pastajuustoa, jonka edullisuutta kehuin aiemmin, ja pakastimessa vihreitä papuja. Sipulia minulla on yleensä verkkopussissa keittiön seinällä aina, ja niin oli nytkin. Kyllähän niistä nyt risotto syntyisi. En yleensäkään käytä arkirisotoissa valkoviiniä, vaikka sitäkin olisi pullollinen löytynyt, eikä tämäkään sitä mielestäni vaatinut. Vaikka eihän se viini toki varmasti tätäkään risottoa pilaisi...


Yrttirisotto (4 annosta)

1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota

3 dl risottoriisiä
1 sipuli
oliiviöljyä
2 dl tuoretta basilikaa
0,5 dl tuoretta ruohosipulia
150 g vihreitä papuja (pakaste)
20 g pastajuustoa
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Aloita keittämällä kasvisliemi. Keitän sitä aina risottoa tehdessäni litran, vaikkei se yleensä ihan kokonaan kulu. Valtaosa siitä kuitenkin menee.

Kuullota sipuli ja risottoriisi oliiviöljyssä. Ala lisätä nestettä hiljalleen, kunnes riisi on kypsää. Lisää loppuvaiheessa pavut ja silputut yrtit ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää aivan lopuksi voi ja pastajuusto ja sekoita.



Tästä vain soveltamaan sen mukaan, mitä omista kaapeista löytyy. Yleisesti tunnettu tosiasiahan on, että usein parhaat reseptit syntyvät silloin, kun ei jaksa lähteä kauppaan. Tämän korona-ajan tulisi siis tämän oletuksen valossa olla pelkkien herkkuruokien aikaa. :)

Kommentit