Kauniit kestorätit säästävät rahaa

Tein pitkästä aikaa uuden tiskirätin. Se sopii hienosti puna-valkoiseen keittiööni.


Kirjoitin reilu vuosi sitten, miten roskiskuntoiset vaatteet kannattaa hyödyntää vielä luutuina, mutta jätin silloin vain mainitsemisen asteelle neulotut tiskirättini. Nyt neulomani on kolmanteni, ja muut kaksi minulla ovat olleet käytössä jo vuosikausia.  (Tarkistin itse asiassa juuri vanhasta blogistani, että toinen täytti 10 vuotta maaliskuussa ja toisen kymmenvuotispäivä koittaa ensi tammikuussa. Tokikaan nämä eivät ole olleet tauotta käytössä, koska vanhoja paitojakin on riittänyt silputtaviksi.)

Oranssi on aavistuksen haalistunut ja raidallisessa huomasin äskettäin olevan pari pientä reikää, mutta aivan varmasti molemmat jatkavat käytössä vielä useamman vuoden. Kun miettii kertakäyttöluutujen käyttöikää ja hintaa, ovat nämä maksaneet itsensä varmasti jo monikymmenkertaisesti takaisin.


Eivät nämä ylipäätään kovin kalliiksi aikanaan tulleet. Olen näköjään ostanut molempiin bambulangat tarjouksesta, ja yhdelle rätille on tullut hintaa vain muutaman euron verran. Olen monesta lähteestä kuullut bambulangan sopivan tiskirätteihin parhaiten, ja näiden kahden perusteella voin vahvistaa sen sopivan niihin ainakin erittäin hyvin.

Ostin reilu vuosi sitten (jälleen tarjouksesta) puna-valkoiset langat uutta tiskirättiä varten, ja rätti on ollut puikoilla jo suorastaan hävettävän pitkään. Nyt sain sen vihdoin valmiiksi, kun olemme innostuneet kahden ystäväni kanssa pitämään etäkäsityöpiirejä näin korona-ajan hengessä. Neulepinnaksi valitsin helmineuleen, kuten vanhoissakin räteissäni, sillä se on hankausominaisuuksiltaan erinomainen. Helmineulettahan saadaan aikaiseksi neulomalla 1 oikein 1 nurin, ja vaihtamalla joka toisella kerroksella järjestystä (1 o, 1 n -> 1 n, 1 o). Hyvin helppo neulottavaa siis!


En jaksanut päätellä lankoja raitojen välillä, joten virkkasin rätin reunaan pitsin peittämään mukana kulkevat langat. Sekin tehdään ihan perussilmukoilla: puolipylväs, 4 pylvästä, puolipylväs; hyppää yhden silmukan yli ja neulo kiinteä silmukka; hyppää jälleen yhden silmukan yli ja aloita alusta puolipylväästä. Esimerkiksi Novitan sivuilla on selkeät, kuvalliset ohjeet erilaisten silmukoiden virkkaamiseen.


Ovathan nämä nyt paljon kauniimpia kuin kertakäyttöiset markettitiskirätit! Pesen luutut lakanoiden kanssa, ja olen kuullut monen tiskikoneellisen heittävän rätit peseytymään myös sinne.

Kivaa ja helppoa tekemistä vaikka kesälomalle laiturinnokkaan tai kaupunkipuiston kallioille. Lämmin suositus myös videoyhteydellä pidettäville käsityöpiireille  paitsi että on ihanaa jutella ystävien kanssa, käsityöt myös valmistuvat tehokkaasti ja tulee hyvä aikaansaamisen fiilis.

Kommentit

  1. Mahtava idea! Olen harvinaisen kömpelö neuloja, mutta rätissä kädenjälki ei kai ole niin nökönuukaa. Olen saanut yhden neulotun siivousliinan lahjaksi, mutta se on melkeinpä liian kaunis käytettäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistan tuon ilmiön! Pitäisi vain kovettaa itsensä ja ajatella, että käyttöönhän se on tarkoitettu. Uutena kauniit asiat ovat kuitenkin vaikeita ottaa arkiseen käyttöön. :)

      Poista

Lähetä kommentti