Tänä vuonna tavoitteenani on säästää rahaa niin paljon kuin mahdollista – haluan nimittäin vihdoin alkaa toteuttaa haavettani kesäpaikasta eli isän kotipaikan ostamisesta ja kunnostamisesta (tai mahdollisesti uuden mökin rakentamisesta). Sitä varten säästäminen on vietävä äärimmilleen.
Yhdistän säästöhaasteeseeni kodin raikkoamisen. Minulla on nimittäin ihan liikaa tavaraa. Säästämiseen siivousoperaatio liittyy sillä tavalla, että esitän itselleni haasteen: tavaraa on lähdettävä kotoa enemmän kuin sitä tulee sinne tilalle. Tämän haasteen toteutumisesta aion pitää kirjaa koko vuoden ajan tuossa blogin sivupalkissa, jotta en pääse siitä lipsumaan. Ihan hirveästi minulla ei nimittäin tällä hetkellä ole ostoslistalla asioita, joita oikeasti tarvitsisin.
Yksi tärkeimpiä säästämisen keinoja on tietenkin jälleen tarkka ruokasuunnittelu ja tarjousten hyödyntäminen ruoanlaitossa. Se on tärkeää tietenkin siksi, että syödä täytyy ihan jokainen päivä. Pyrin käymään kaupassa kaksi kertaa viikossa ja suunnittelen aina tarkasti etukäteen, mitä ostan ja mitä niistä teen ruoaksi. Näin olen toki toiminut jo pitkään. Ruokahävikki on saatava aivan nollaan. Viime vuonna häpeäksi jouduin vielä toisinaan heittämään ruokaa roskiin. Syynä oli vain ja ainoastaan se, etten ollut etukäteen suunnitellut tarpeeksi tarkasti, mihin ja milloin kaikki ruoka-aineet käytän. Onneksi hävikki oli kuitenkin viime vuonnakin vähäistä – ei edes lähellekään kuukausittaista. Kaikki roskiin heitetty ruoka on kuitenkin roskiin heitettyä rahaa.
Loppuvuodesta sorruin myös ostamaan erilaisia "luksusruokatuotteita" vähän turhankin tiheästi. Erilaisia herkkuleipiä (maksavat usein yli tuplasti enemmän kuin kestosuosikkini Vaasan ohuet ruispalat, jotka kestävätkin pidempään) ja jopa paistopisteen välipaloja tuli haalittua ostoskoriin ihan liikaa. Perustelin ne itselleni loppuvuoden stressillä, väsymyksellä ja kiireellä. Huonoja perusteluja kaikki. Tuhlaamisesta tullut morkkis vain pahensi oloa.
Tänä vuonna säästämistä helpottaa onneksi myös se, että saan (ensimmäistä kertaa tähänastisella opettajaurallani) palkan myös kesältä enkä joudu työttömäksi.
Leikittelin hetken aikaa ajatuksella älä osta mitään -vuodesta, mutta en uskaltanut vielä asettaa itselleni niin suurta haastetta. Aion kuitenkin vuoden mittaan viettää älä osta mitään -kuukausia. Olisikohan sopiva tahti vaikkapa joka toinen? Tammikuu on ikävä kyllä jo menetetty, kun sorruin tilaamaan alesta pari pitkään ostoslistalla ollutta kirjaa, mutta helmikuu voisi olla ensimmäinen kokeilukuukauteni. Sääntöihin kuuluu siis se, että ei saa ostaa mitään muuta kuin kuluvia (ja loppuvia) tarvikkeita.
Tulojen ja menojen kirjaamista jatkan tietenkin myös. Olen kirjannut kaiken rahavirtani Exceliin jo vuodesta 2017 asti, ja tapa on jo niin rutinoitunut, etten enää edes koe sitä millään tavalla rasitteeksi. Päinvastoin! On koukuttavaa seurata, paljonko rahaa milloinkin kuluu. Olen käyttänyt joka vuosi Marttojen lomaketta (sivun oikeassa reunassa, kun selaat hieman alaspäin) ja vain hieman muokannut sitä omiin tarpeisiini sopivaksi.
Tänä vuonna ajattelin kokeilla myös ruokamenojen tarkempaa kirjaamista. Kimmokkeen sain Tavoitteena säästää -blogista. Tiedän lipittäväni hurjasti maitoa ja käyttäväni kamalia määriä juustoa. Olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka suuria summia todella syydän niihin. Ja ostanko kasviksia puoliakaan niin paljon kuin uskottelen itselleni. Uskon, että tarkempi taulukointi ohjaa myös ostokäyttäytymistä parempaan suuntaan. Herkkujen ostaminen vähentyi, kun lisäsin perustaulukkooni oman lokeron herkuille.
Jos tarkka kirjaaminen käy kovin työlääksi, teen sitäkin vain kuukauden silloin ja toisen tällöin. Olisi kuitenkin upeaa saada vuoden päästä koko vuoden summat nähtäväksi.
S-mobiililla on helppo seurata omaa kulutuskäyttäytymistään (jos nyt sattumoisin pääsääntöisesti S-ryhmän kaupoissa asioi bonuskorttia käyttäen), se kummasti ohjaa ostoja kotimaisempaan (ruoan kotimaisuus), ekologisempaan (ruoan hiilijalanjälkilaskuri) & terveellisempään (ruokakorin ravintolaskuri) suuntaan!
VastaaPoistaPyrin suosimaan suomalaista kaikissa valinnoissani, nyt myös ruokakaupassa olen entistä tarkempi, mitä kärryyni lykkään.
S-ryhmällä ja Keskollakin tosiaan taitaa olla nuo laskurit, jotka olisivat hurjan kivat ja kätevät, mutta minun pääasiallisin kauppani on lähi-Lidl, joten kauppojen valmiilla laskureilla ei saisi todenmukaista tulosta. :( Mutta hyvä vinkki! Enpä hoksannut siitä mainita postauksessani. Kiitos siis täydennyksestä! :)
PoistaSuosittelisin säästämisen lisäksi seuraamaan jollain taulukolla varallisuuden kasvua. Itse huomasin sen olevan kannustavaa. Sitä kautta tulee mietittyä erilaisia keinoja lisätä varallisuuttaan, joka tuo turvallisuuden tunnetta elämään. Ja tuo joustoa omiin valintoihin, ettei itsensä hemmotteluista tarvitse piiskata itseään. :)
VastaaPoistaJoo siis tuossa mainitsemassani taulukossa, johon kirjaan kaikki tulot ja menot, näkyy koko ajan myös se, paljonko rahaa on koossa. Se tosiaan kannustaa järkevään rahankäyttöön paremmin kuin mikään muu. :)
PoistaVanhaa pihapiiriä ja tupaa kunnostavana voin kertoa, ettei homma ole halpaa. Tietoa saa nykyisin helposti netistä ja kirjoista. Silti homman vaatima aika, vaiva ja raha tuntuu yllättävän joka kerta.
VastaaPoistaMe koetamme pienentää paikkamme asemaa kulueränä kasvattamalla pihalla ruokaa, sama piha on meille myös punttis ja moni muu harrastepaikka :D
Sen uskon kyllä! :D Tuon lapsuuden kesäpaikan hankkiminen on ollut minulle jo monen vuoden mittainen haave. Rakastan kaupungissa asumista, mutta kesäksi kaipaan omaa piilopirttiä luonnon keskellä. Lisäksi paikka on minulle tietysti hurjan rakas, sillä olen tosiaan viettänyt siellä paljon aikaa lapsena. Pihistelen muusta, jotta minulla olisi varaa tuon unelman toteuttamiseen.
Poista